^ Повратак на врх

Распоред одржавања наставе

Учење на даљину

Додатне информације у вези са учењем на даљину, као видом подршке настави , родитељи могу добити позивом  на број телефона

011 / 735-05-57

Кувајте са нама

Profesionalna orjentacija

Adolescentsko doba je period kada se mladi nalaze na važnim životnim raskršćima i kada su suočeni sa velikim brojem promena. Istovremeno, u ovom uzrastu se kroz donošenje odluka intenzivno uči i formira ličnost, te je veoma važno osnažiti mladu osobu da samostalno razmišlja o sopstvenim životnim izborima. Uloga roditelja, kao i različitih institucija, jeste stvaranje preduslova koji bi joj omogućili da zrelo i odgovorno pristupa problemima.
Ukoliko ste roditelj, verovatno ste svesni činjenice da je izbor profesije jedna od najvažnijih odluka sa kojom je vaše dete suočeno. Iako ne mora uvek biti tako, buduće zanimanje će često presudno odrediti kvalitet daljeg života i rada mlade osobe. Svesno te činjenice,vaše dete oseća dodatni psihički teret koji mu uglavnom otežava ionako nimalo lak zadatak. Vaša dužnost kao roditelja jeste da uspostavite svojevrsnu ravnotežu: dete ne sme biti opterećeno u tolikoj meri da se „ukoči“ pred odlukom, ali mora biti svesno da će njegovi postupci i izbori imati određene posledice, jer samo tako od mladog bića možete stvoriti odgovornu ličnost. Sve ovo uzimajući u obzir, mogli bismo zaključiti da se roditelji sa podjednakim intenzitetom suočavaju sa težinom izbora profesije svog deteta.
Problematika se dodatno usložnjava ako se ima u vidu današnja situacija na tržištu rada. Činjenica je da je svet za relativno kratko vreme postao složenije mesto. Mladi danas imaju širi spektar mogućnosti za sticanje obrazovanja, ali se i suočavaju sa težim zahtevima, većom konkurencijom i složenijim potrebama novih društveno-ekonomskih uređenja. Svaka osoba koja danas želi da se zaposli mora da bude kadra da prouči dosta izvora informacija kako bi mogla da uskladi sopstvene veštine, kompetencije i interesovanja sa kompleksnim prohtevima nacionalnog i svetskog tržišnog sistema.
Kao institucija koja ima obrazovno-vaspitni karakter, Škola je u obavezi da učenicima i njihovim roditeljima pruži podršku prilikom procesa odlučivanja. U tu svrhu ćemo ovde predstaviti „petofazni model“ koji ima za cilj da vas bliže upozna sa pojedinim fazama uspešnog i aktivnog planiranja karijere. Model su konstruisali stručnjaci okupljeni na projektu „Profesionalna orijentacija u Srbiji“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

profesionalna orjentacija